onsdag 31 december 2014

Anna-Lisas Antik


En kort men mysig feel-good bok. Här får vi följa Anna-Lisa som flyttar ut på landet och öppnar en liten antikbutik. Hur litet det är på landet och att alla vet allt om varandra och vet saker om en själv innan man själv gör det :)
Man får umgås med ett gäng härliga människor och man känner glädjen när man läser boken.
En bok som man bara vill krypa ner i soffan och läsa. En riktigt mys-pys bok. Så snart får jag införskaffa mig nästa bok om Anna-Lisa :)

När Anna-Lisa Johansson lämnar sitt trista kontorsjobb i Stockholm och öppnar antikaffär i en nedlagd lanthandel i Roslagen gör hon verklighet av sin dröm. Den unga antikhandlaren njuter i fulla drag av livet på landet och får snabbt vänner i byn. En av dem är Johnny, bilmekanikern med de gröna ögonen, som hälsar på allt oftare. Men orosmolnen hopar sig. Antiktjuvar härjar i trakten, och på närbelägna Solstaholms slott får Anna-Lisa en fiende att se upp med.

De blå damerna av Kristina Appelqvist


Den fjärde och sista boken om rektor Emma Lundgren. Lite sorgligt tycker jag att det inte blir fler böcker. Jag har tyckt om dessa. Det här var nog också den bästa boken tycker jag. Jag tog alla tillfällen att få läsa och det gick undan :)

En natt blir en berömd målning stulen från konsthallen i Skövde. Men när tjuvarna ska smyga från platsen gör de en oväntad upptäckt. I hissen hittar de den nya, radikala chefredaktören på lokaltidningen mördad. Finns det ett samband mellan konstkuppen och mordet? Vad är det för hemligt sällskap som offret har varit medlem i?

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie


En viktig och aktuell bok. Jag har tyckt om alla böcker jag har läst av Chimamanda Ngozi Adichie och denna var också bra men fastnade inte lika mycket för denna som de tidigare böckerna. Tycker tyvärr den är lite för lång men det är en bok som är aktuell med rasfrågor och rasism. Man får sig en tankeställare när man läser och för upp ögonen hur det är.

Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria. Hon får ett visum för att studera i USA, och meningen är att han ska följa efter. Men attacken mot World Trade Center kommer emellan. Män från afrikanska länder får ännu svårare att ta sig dit.
Det går för det mesta bra för Ifemelu, hon får vänner och har förhållanden, och startar en uppmärksammad blogg om öppen och dold rasism i USA. För aldrig har hon varit så medveten om begreppet ras som där. Obinze reser till Storbritannien men kastas ut för att han saknat papper. Till slut går det bra för honom också. Väldigt bra. Han blir en rik man i det demokratiska Nigeria, gifter sig och får barn. När Ifemelu återvänder hem är det oundvikligt att de återupptar sin förbindelse. Där ställs de inför sitt livs svåraste beslut.

söndag 14 december 2014

Torsdagarna i parken av Hilary Boyd


En mysig och lättläst bok. En bok man lägger sig i soffan med en stor kopp te och läser. Mycket kärlek, känslor och familjebekymmer. Men i det stora hela så är det sitt hjärta man ska följa för att må bra och vara lycklig. En klassisk feel-good bok.

Vad gör en kvinna om den man hon varit gift med i halva sitt liv en dag kliver upp ur den äktenskapliga sängen och flyttar in i gästrummet för gott? Det är vad som händer Jeanie.

Jeanie känner sig naturligtvis kränkt och förbannad. Har hon gjort något fel? Är George inte längre attraherad av henne? Har han någon annan? Jeanie ansätter George med en massa frågor men han förmår inte ge några svar. Upprördheten lägger sig så småningom och Jeanie finner sig i att de har skilda sovrum. Hon har annat att tänka på. Efter många år som hemmafru har Jeanie öppnat en hälsokostaffär som går bra, med en stadigt ökande kundkrets. Hon står mitt i livet, har äntligen kommit till sin rätt och har aldrig känt sig så levande. Annat är det med George, han vill att de säljer sitt radhus i norra London och flyttar till Dorset där det finns gott om golfbanor och möjlighet till ett stillsammare liv, de är ju trots allt över 60 båda två.

Torsdag är den bästa dagen på hela veckan. Då hämtar Jeanie sitt barnbarn Ellie och tar med henne till lekparken. Där träffar Ellie Dylan, som också går till parken på torsdagarna, fast med sin morfar Ray. Mellan Jeanie och Ray uppstår genast en tät och djup kontakt. De upptäcker att de kan prata om allt. Ray är allt det som George inte är, han lyssnar på vad hon har att säga och är dessutom skitsnygg! Plötsligt blir torsdagarna i parken viktigare än allt annat i Jeanies liv. Men så råkar Ellie försäga sig, Ray framstår plötsligt som ett hot och Jeanies hela tillvaro hotar att rasa samman.

torsdag 4 december 2014

Sanningens ögonblick av Kristin Hannah


Jag har fastnat för Kristin Hannahs böcker och hennes sätt att skriva. Känns så verkligt och det är så mycket känslor inblandat. Familjen går i första hand i Kristin Hannahs böcker och den här är verkligen inte ett undantag. Denna bok är inte den bästa av dem jag läst men jag tycker om den.

De tre systrarna Grey kommer alltid att stå varandra nära. Åtminstone är det så de känner efter att i tidiga tonåren ha mist sin mor. De växer upp med sin stränge, otillåtande far på en hästgård i nordvästra USA. För Henry Grey är det viktigt vad omgivningen tycker om familjen. Till och med viktigare än hur hans egna barn har det. På så vis blir flickorna allt mer hänvisade till varandra, som stöd vid motgångar och som hejaklack vid framgångar.

Winona, den äldsta systern, blir så småningom ansedd advokat. Ändå duger hon aldrig riktigt i faderns ögon. Hur hon än anstränger sig hittar han alltid något att slå ner på. Inte blir det bättre av att hon aldrig riktigt har intresserat sig för hästar eller ridning - det som har varit navet i familjens verksamhet sedan generationer tillbaka. Aurora, den mellersta, är den som alltid får medla vid konflikter - själv lever hon i ett djupt olyckligt äktenskap. Den yngsta, Vivi Ann, är älsklingsdottern som tar hand om gården och beundras av alla. Inte minst av storasyster Winonas hemliga förälskelse Luke som återvänt till den lilla staden. Vivi Ann har i sin tur fått upp ögonen för den nyanställde gårdskarlen Dallas.
När passionen blossar upp prövas systrarnas vänskap för första gången på allvar. Frågan är om de kommer att kunna hålla löftet de en gång gav varandra: om att ingenting någonsin ska få komma emellan dem.