söndag 20 mars 2011

Jag ska bara fixa en grej i köket av Moa Herngren

Jag var inte riktigt beredd på det här. Att det skulle vara ett sånt tungt ämne och tragiskt. Men nyttigt att läsa. Ingrid är en ensamstående mamma som har blivit förskolechef. Hon dricker alldeles för mycket vin. Tror inte att hennes dotter märker något, tror inte någon märker. Det går längre och längre och tillslut brister det. Jag tycker så synd om dottern som går i lågstadiet och hennes syn på det hela och det hon känner. Barn förstår mer än vad man tror. Hur dåligt dottern mår.
En hemsk historia men ett ämne som nog är väldigt aktuellt i dagens samhälle.

En trovärdig och stark roman om en kvinna som super bort sitt liv.
Ingrid är 35 år och är ensamstående mamma, hon arbetar på ett daghem och har precis avancerat till föreståndare där. Ingrid dricker vin, mycket vin. Hon lyckas ganska väl med att dölja det för sig själv och sin omgivning, men dottern är inte lika lätt att lura. På jobbet blir hon motarbetad, närmast mobbad, av sina tidigare arbetskamrater, numera underordnade som inte kan förstå att det var Ingrid som fick tjänsten som föreståndare. Utanför jobbet försöker hon hålla ihop ett liv som hon sakta men säkert tycks tappa kontrollen över ju mer hon kämpar för att inte göra det. Hennes sjuåriga dotter vill bo mer hos sin pappa trots att Ingrid tycker att hon har gett henne allt vad hon vill ha och lite till och på andra sidan stan ligger en alkoholiserad mormor på knä i badrummet och kräks upp gårdagens Rioja när ingen ser. Det är tufft, vilket ytterligare motiverar ett glas vin när Ingrid kommer hem. Ett gömt glas i kryddhyllan när Ingrid steker blodpudding med bacon en vanlig tisdagskväll för att döva smärtan och hon får den lilla flykt in i dimman som hon behöver för att orka vara den hon tror att hon måste vara en dag till.

tisdag 15 mars 2011

Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert

Den här boken har sneglat länge på innan jag väl köpte den. Den ligger på topplistorna och den lät bra.
När jag börja läsa den så gick det rätt bra. Sen fick jag höra flera som berätta att den var seg och en hade till och med slutat läsa den för det var så trögt. Sen börja jag känna det själv. Det gick utför och jag kom på mig själv ibland med att tänka på annat när jag läste. Men periodvis gick det bättre och det var intressant medan i nästa stund så gick det utför. När jag hade kommit halvvägs så börja jag fundera på om jag skulle sluta läsa eller fortsätta. Men jag har lite svårt att bara slå ihop en bok så jag valde att fortsätta. Jag är glad att jag gjorde det för jag tyckte den blev bättre i slutet. Synd bara att det skulle ta över halva boken innan jag börja tycka om den. Jag har hört att filmen ska vara väldigt bra så nu vill jag se den.

Klockan är 3 på natten och Elizabeth Gilbert ligger på badrumsgolvet och gråter. Hon är drygt trettio, hon är gift, har ett hus utanför stan, ett framgångsrikt jobb och försöker få barn - men hon är inte lycklig. En slitsam skilsmässa, en depression och en turbulent kärleksaffär senare bestämmer hon sig för att ta en "time-out". För att på allvar ge sig själv tid och utrymme för att finna sin livsväg bestämmer hon sig för att själv ge sig ut på en lång resa under nästan ett år. I den här boken får vi följa med på hennes reseäventyr. Hon börjar i Italien där hon lär sig konsten att njuta, i Indien konsten att nå sinnesro och i Indonesien hitta balans.

lördag 5 mars 2011

Dömd till fängelse av Jeffrey Archer

Jag håller egentligen på med en annan bok men den går lite segt så då hitta jag den här boken som lockade lite mer så jag tog den emellan och det gjorde jag helt rätt i. Jag hade så svårt att släppa taget om den. Så spännande och jag tog vara på varje liten ledig minut för att läsa den. Så fort det var reklam på tv så läste jag och aldrig har en reklam varit så kort :)
Men som alltid är det tråkigt när den är slut. Kan absolut rekommendera boken och jag är nu intresserad av att läsa fler böcker av Jeffrey Archer och hoppas de är lika bra.

En man äter middag med sin fästmö på en restaurang. Några bord längre bort firar en annan man sin trettioårsdag. Ingen av dem känner varandra men när kvällen är slut har bådas liv förändrats.Danny Cartwright och Spencer Craig har vuxit upp i helt skilda världar. Danny växer upp i arbetarkvarteren i London, lämnar skolan vid femton års ålder och börjar jobba i en bilverkstad. Spencer däremot har gått på fina privatskolor och har blivit lovad en lysande framtid. På en trendig krog i London, firar Spencer sin trettioårsdag med sina närmaste vänner och Danny och Beth firar sin förlovning. Men kvällen får ett slut ingen hade räknat med. Danny arresteras för mord och döms till 22 års fängelse. Allt på grund av Spencers vittnesmål. Spencers karriär tar ytterligare fart medan Danny får sitta i fängelse och planera sin flykt - och sin hämnd...